събота, 22 август 2015 г.

Предварителен договор за покупко-продажба на жилищен имот

ДОГОВОР


(предварителен, за покупко-продажба на жилищен имот)

Днес ..., ..., 2002 год. в гр. София, на основание чл.18 и чл.19 и сл., във връзка с чл.183 и сл. от ЗЗД (Закон за задълженията и договорите), между:

П1. ... ,  живущ(а) в ..., тел...., с ЛК № ..., изд.на ... год. от МВР гр. ...,  ЕГН ...,  и
П2. ... , живущ(а) в ... , тел. ... , с ЛК № ..., изд.на .... год. от МВР гр. ... ,  ЕГН ..., представляван(а) от __, живущ(а) в __, тел. __, с ЛК(ЛПС __) № __, изд.на __ год. от МВР гр. __,  редовно упълномощен(а), съгласно пълномощно рег.№ __, изд. на __ год. от нотариус __ - района СРС, рег.№ __ на Нотариалната камара, наричан(и) по-долу за краткост "ПРОДАВАЧ" и

К1. __, живущ(а) в __, тел. __ , с ЛК № __, изд.на __ год. от МВР гр. ___, ЕГН __ и
К2. __, живущ(а) в __, тел. __ , с ЛК № __, изд.на __ год. от МВР гр. __, ЕГН __, представляван(а) от __, живущ(а) в __, тел. __, с ЛК(ЛПС __) № __, изд.на __ год. от МВР гр. __,  редовно упълномощен(а), съгласно пълномощно рег.№ __, изд. на __ год. от нотариус __ - района СРС, рег.№ __ на Нотариалната камара, наричан(и) по-долу за краткост "КУПУВАЧ", се сключи настоящият предварителен договор за следното:

I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА


Чл.1.1. С настоящия договор СТРАНИТЕ по него се задължават да сключат око-нчателен договор за покупко-продажба, с който ПРОДАВАЧЪТ ще прехвърли на КУПУВАЧА собствеността на свой (собствен) недвижим имот, наричан по-долу нак-ратко "ИМОТ(А)" и идентифициращ се като:
(сл. подробно описание по оригинални  документи за собственост _______________ )
Данъчната оценка на имота, съгласно чл.46, ал.(2), т.1 от ЗМДТ, изготвена от ТДД, гр.София, ДП община __ , към дата __  г., е  __ лв./ __  лева/.

II. ЦЕНА И НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ


Чл.2.1. КУПУВАЧЪТ се задължава да заплати на ПРОДАВАЧА срещу прехвърля-не на негово име и в изискващата се от закона нотариална форма, на съответното  право на собственост върху имота, описан в чл.1.1 на този договор, следната цена:
Левовата равностойност на __ $ / __ / щатски долара, по фиксинга на БНБ в деня на плащанията, която ще бъде платена по следния начин:
2.1.1. Предплата (задатък): __ $ / __ / щатски долара, в левовата им равностойност по фиксинга на БНБ в деня на плащането, платима в деня на подписване на този договор.
2.1.2. Остатъкът от сумата: __ $ /__ / щатски долара, в левовата им равностойност по фиксинга на БНБ в деня на плащането, платим в деня на из-повядване на сделката пред нотариус.

III. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРОДАВАЧА


Чл.3.1. ПРОДАВАЧЪТ се задължава в деня на подписване на този договор да пре-дстви всички оригинални документи, доказващи по безспорен начин правото му на собственост върху имота и неговата продаваемост. Същите, до датата определена за изповядване на сделката, ще бъдат оставени на отговорно пазене при нотариуса, който ще изповяда сделката.
Чл.3.2. ПРОДАВАЧЪТ декларира, че в момента собствеността на имота (или час-ти от него) не е прехвърлена на други лица, същият не е ипотекиран или заложен, няма наложена възбрана за разпореждане, няма неприключили делбени, бракораз-водни и други дела и съдебни спорове, касаещи собствеността му, както и второсте-пенни тежести като: имотът в момента е отдаден под наем, има малолетни и непъл-нолетни съсобственици и др.
Чл.3.3. От датата на този договор, ПРОДАВАЧЪТ няма право: да прехвърля соб-ствеността на имота или части от него, да го ипотекира или да учредява ограничени вещни права върху него в полза на лица различни от КУПУВАЧА.
Чл.3.4. ПРОДАВАЧЪТ се задължава, към момента на предаване на имота във владение на КУПУВАЧА, да погаси всички дължими текущи плащания за него (мест-ни данъци и такси за текущата и предишни години, ТЕЦ, телефон, ел.енергия, вода, чл.внос и др.) и към същия момент да предаде на последния съответните оригинали на квитанциите, удостоверяващи извършените плащанията.
Чл.3.5. ПРОДАВАЧЪТ се задължава да предаде имота на КУПУВАЧА във вида, състоянието, състава и пространството (ЗЗД/чл.210), описани подробно в Приложе-ние № 1 - приемо-предавателен протокол, който след подписването му от СТРА-НИТЕ по този договор, става негова неразделна част.

IV. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА КУПУВАЧА


Чл.4.1. КУПУВАЧЪТ се задължава да плати на ПРОДАВАЧА, договорената прода-жна цена за имота по начина, сроковете и в размера, посочени в чл.2.1 на настоя-щия договор.
Чл.4.2. КУПУВАЧЪТ се задължава в двумесечен срок след изповядване на сдел-ката, да декларира в съответното данъчно подразделение по местонахождение на имота, промяната в собствеността на имота, както и в едномесечен срок да се ре-гистрира в съответните каси като нов титуляр на сметките за плащане текущите кон-сумативни разходи за имота (ТЕЦ, вода, ел.енергия, телефон и др.)

V. СРОКОВЕ И НЕУСТОЙКИ

Чл.5.1. СТРАНИТЕ по настоящия договор се задължават, да сключат окончателен договор в срок до:  __  / __ / часа, на __ / __ / , __, __ год., пред нотариус ___ Софийски РС, рег. № __ на Нотариалната камара, в кантората му, находяща се в гр.София ул.__. Този срок, както и нотариуса, пред който ще бъде изповядана сделката, могат да бъдат променени само с писмено споразумение между СТРАНИТЕ по този договор. При обективна невъзможност от страна на КУПУВАЧА или ПРОДАВАЧА да бъде спазен този срок - невъзможност за набавяне на необходими докумени, предизвикана от държави и общински органи, учреждения и институции срокът се продължава автоматично до срока на набавяне на документите.
Чл.5.2. Имотът ще бъде освободен и владението му предадено на КУПУВАЧА в деня на изповядване на сделката пред нотариус (или в срок до ___г.).
Чл.5.3. При виновно неизпълнение, на което и да е от задълженията на ПРОДА-ВАЧА по този договор (чл.3.1 до чл.3.5 вкл.), той възстановява на КУПУВАЧА пред-платата (задатъка) съгл. чл.2.1.1, в двоен размер (ЗЗД/чл.93), както и всички винов-но причинени вреди и загуби, доколкото те са пряка и непосредствена последица от неизпълнението на договора (ЗЗД/чл.82).
Чл.5.4. При виновно неизпълнение на задълженията на КУПУВАЧА по чл.2.1.2 от този договор (отказ от сделката), получената предплата, съгл. чл.2.1.1 остава в полза на ПРОДАВАЧА (ЗЗД/чл.93), като КУПУВАЧЪТ се задължава да му възстано-ви и всички виновно причинени вреди и загуби, доколкото те са пряка и непосредст-вена последица от неизпълнението на този договор.

VI. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Чл.6.1. Разходите по прехвърляне на собствеността на имота: местен данък, нота-риална и други такси, дължими по сделката, се заплащат по равно от СТРАНИТЕ по този договор - по 1/2 (една втора) за КУПУВАЧА и за ПРОДАВАЧА.
Чл.6.2. Настоящият договор, подписан от страна на ПРОДАВАЧА и КУПУВАЧА, служи и като РАЗПИСКА за получената от ПРОДАВАЧА предплата (задатък) съглас-но чл.2.1.1 от този договор.
Чл.6.3. Всяка от СТРАНИТЕ запазва правото си да иска обявяването на настоя-щия договор за окончателен, по реда на чл.19, ал.3 от ЗЗД и чл.297 от ГПК.
Чл.6.4. Всички спорове по тълкуването и изпълнението на настоящия договор ще се решават чрез писмени споразумения между СТРАНИТЕ, а при невъзможност да се постигнат такива - пред компетентния съд.
Чл.6.5. За всички неуредени с този договор взаимоотношения между СТРАНИТЕ се прилагат съответните разпоредби на действащото законодателство на Република България касаещи материята му.
Чл.6.6. Този договор поражда права и задължения и за правоприемниците и нас-ледниците на СТРАНИТЕ, които са го подписали.
Чл.6.7. Проверката, окомплектоването и подготовката на необходимите документи за сделката, както и организиране на изповядването й пред нотариус, ще бъдът осъ-ществявени в договорените по-горе срокове с помощта на посредника по сделката – агенция за недвижими имоти ............................................................................ - София. Посредникът не е страна по този договор.
Чл.6.8. Договореното възнаграждение за посредника по сделката се изплаща в брой и съгласно условията и сроковете на подписан с него договор за извършване посредническа услуга с клауза за довереност или съгласно предварителни устни до-говорки. При липса на изрична предварителна договореност СТРАНИТЕ по договора плащат на посредника обичайното възнаграждение в пълен размер и в деня на подписване на този договор.
Чл.6.8а. (прилага се по изключение, когато и двете страни подоговора се представляват от един посредник)Възнаграждението за посредника по сделката се изплаща в брой и съгла-сно условията и сроковете на подписан с него договор за извършване на посредни-ческа услуга, с клауза за довереност или по предварителни устни договорки. При липса на предварителни писмени договорености посредника получава обичайното възнаграждение по следния начин:
От Продавача:
- 100 % от уговореното, в деня на подписване на този договор
От Купувача:
-  50 % от уговореното в деня на подписване на този договор и
-  останалите 50 %, в деня на изповядване на сделката пред нотариус.
Чл.6.9.Настоящият договор се изготви и подписа в 2(два) еднообразни екземпля-ра - по един за всяка от СТРАНИТЕ по него. Той съдържа 4 (четири) страници, вся-ка от които е подписана от ПРОДАВАЧА и от КУПУВАЧА.
Чл.6.10. Друго: _______________

Приложено:
   Прил.1.  -  Двустранен приемо-предавателен протокол
   Прил.2. - Образец на Разписка за получени от Купувача квитанции за пла-тените от Продавача консумативи за имота, към датата на въвод във владение   Прил.3. -  Образец на Разписка за получаване от Продавача на сума, съгл. чл.2.1.2 от Предварителния договор
   Прил.4. - Образец на Молба от Купувача до директора на "БДСК" АД за по-лучаване кредит

Приложено:
                        Приложение № 1.  -  Двустранен приемо-предавателен протокол

Двете страни декларираме, че сме запознати с клаузите на настоящия договор и го подписваме в пълно съзнание и без чужда намеса.

                               ПРОДАВАЧ:                             КУПУВАЧ:

                    П1.                                                       К1.
                           _______________                                  _______________ 


                    П2.                                                       К1.
                           _______________                                  _______________ 


Забележка: Този протокол се изготвя лично от контрагентите по сделката, преди или след подписване на Предварителния договор
Приложение  № 1.
                                              (примерен образец)

ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ

към предварителен договор от _____________________________ год. за Покупко-продажба на

Недвижим имот: ________________________________________________________________________,
Находящ се в:__________________________________________________________________________
ПРОДАВАЧЪТ _______________________________________________, ЕГН ______________________ ще предаде във владение на КУПУВАЧА _________________________________________________, ЕГН _____________________  имота предмет на договора, след изповядване на сделката пред нотариус и плащане от страна на последния сумата по чл.2.1.3 от договора, в състоянието, вида, състава и пространството описани в този протокол.
1. ПРОСТРАНСТВО НА ИМОТА ( площи, обеми, идеални части, части от общи части ):
* Част от сграда (или сграда) с  РЗП = ___________ м2 (по БДС или съгл.  докум. за собственост)
* Прилежащи части към имота:  Мазе № _____, ______ м2, Таванско помещ. № ____, ______ м2,
* Друго __________________________/_____м2;      Друго ____________________________/_____м2
* Идеални части от общи части на сграда с РЗП= ___________ м2,    или процент (дял) ________ %
* Идеални (или реални) части от дворно място:   ___________ м2,    или процент (дял) ________ %
2. СЪСТАВ И СЪСТОЯНИЕ НА ИМОТА: ( следва описание на отделните помещения и други части от имота по: Вид на довършителните работи по Подове, Стени и Тавани, Вид на дограмата; Подобрения; Екстри; Видими дефекти и недостатъ-ци; ВиК, ОВ, Ел. и други вътрешни инсталации; Вид на телефонния пост; Неподвижно и подвижно обзавеждане, които се продават заедно с имота. Общо състояние на имота. По същия начин се описват и тавански помещения, мазета, гаражи и дворно място, ако имотът съдържа такива !)
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Жилището (не) ползва сградния асансьор. Всички вътрешни инсталации (ВиК, отоплителна и еле-ктро) са изправни и функционират нормално (или има следните повреди и недостатъци: ___________ ______________________________________________________________________________________). В жилището има (няма) монтиран(и) телефонен(ни) пост(ове) № _______________________________, собственост на БТК, който, при желание от страна на Купувача, може да бъде прехвърлен на негово име и за негова сметка, след приключване на сделката и със съдействие от страна на Продавача.
Настоящият протокол се изготви и подписа в 2 (два) еднообразни екземпляра по един за СТРА-НИТЕ по Предварителния договор и след подписването му представлява неразделна част от него.

Дата:________________________ г.


                                    Продавач:  __________________               Купувач:  _________________

КОНСТАТАЦИИ В ДЕНЯ НА ПРЕДАВАНЕ НА ИМОТА:

1. Имотът беше предаден на Купувача без отклонения от описаното в този протокол, което не дава основание Купувачът да оспори действителността на сделката. или
2. Констатирани бяха следните отклонения от описаното в приемо-предавателния протокол: ____ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ , което дава основание на Купувача да оспори действителността на сделката с имота освен, ако Страните не се договорят друго.

Дата:________________________ г.

Продавач:  __________________               Купувач:  _________________
Забележка:  Разписката се изготвя  лично от контрагентите по сделката, в деня на предаване на имота и въвод във владение на Купувача !
Приложение № 2.
(примерен образец)

РАЗПИСКА

за получени квитанции и други
разплащателни документи

Подписаният _________________________________________ ЕГН __________________, КУПУВАЧ на имот _____________________________________________________________  находящ се в _________________________________________________________________ _________________________________________________________, съгласно изискванията на чл.3.4 от Предварителен договор за покупко-продажба от дата: ____, _____________ г., получих лично от ПРОДАВАЧА на имота __________________________________________ ЕГН ___________________ ,  следните оригинали на квитанции и други документи:

1. За  платена топлоенергия: _________________________________________________ _____________________________________________________________________________

2. За платена топла вода: ____________________________________________________ _____________________________________________________________________________

3. За платена електроенергия: ________________________________________________ _____________________________________________________________________________

4. За платена студена вода: __________________________________________________ _____________________________________________________________________________

5. За платени телефони услуги: _______________________________________________ _____________________________________________________________________________

6. За платени годишни местни данъци и такси: __________________________________ _____________________________________________________________________________

7. За платен членски внос, дължим към Домсъвета на сградата (входа) ______________ _____________________________________________________________________________

8. Друго: ___________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________



Дата ___,________________ г.
                    гр.София

              Предал - ПРОДАВАЧ                                                             Приел - КУПУВАЧ


            ___________________                                                              ____________________
            /                                    /                                                /                                        /



Приложение № 3
(примерен образец)
РАЗПИСКА

за окончателно разплащане по Предварителен договор
за покупко-продажба на недвижим имот

Долуподписания(ата) ___________________________________________________, живущ(а) в _____________________________________________________________ _______________________ тел. ________,  с ЛК(ЛПС)______________________, изд. на _____________________ год. от Полиция  гр. __________________________, ЕГН ____________________, ПРОДАВАЧ на имот: ____________________________, находящ се в ___________________________________________________________, получих от: _________________________________________________ , живущ(а) в ________ ____________________________________________ ____________ тел. ________,  с ЛК(ЛПС)______________________, изд. на _____________________ год. от Полиция  гр. ________________________, ЕГН ____________________, КУПУВАЧ на описания по-горе имот, сумата от:
___________ $ /_______________________________________________________ / щатски долара, представляваща остатък от договорената продажната цена на имо-та, съгласно чл.2.1.2 на Предварителeн договор за покупко-продажба, подписан на  дата: _____________________ год., с което последният ми се издължи окончател-но и напълно по сделката.

Разплащането се извърши в присъствието на двама свидетели:

1.     Свидетел: _____________________________________, ЕГН ________________
      тел. ___________________, тел. _____________________
                                                            Подпис:                                                                                                                                                                      _________________
2.     Свидетел: _____________________________________, ЕГН ________________
      тел. ___________________, тел. _____________________
                                                            Подпис:                                                                                                                                                                      _________________

Дата, ____, _________________ , _________ год.
                                  гр.София
                               

                                Получил сумата - ПРОДАВАЧ:
                                                                                                                                                                                                                                                                    __________________
                                                       
                                                                               


ОПИС НА КОПЮРИ във валута ( $ / DM ) ( ....................................................................),
разписка за плащане в брой, към договор за продажба на имот  от ................................год.   ( от 1 до 100 копюри)
1.
34
68






























































































67
100
34


Дата: ........................................
СВЕРИЛИ !                  Продавач: ____________,         Купувач: _________



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предварителен договор за покупко-продажба на жилищен имот

ДОГОВОР (предварителен, за покупко-продажба на жилищен имот) Днес ..., ..., 2002 год . в гр. София, на основание чл.18 и чл.19...