събота, 22 август 2015 г.

Примерен трудов колективен договор

КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
ЗА РАБОТЕЩИТЕ В ......................(съответното училищно заведение)


         Днес, ..........2011г., между Директора на ........................................, гр. ...................-..................................................(трите имена на директора), наричан за краткост „ Работодател” и Независимия учителски синдикат към КНСБ, представляван от Председателя на СД към учебното заведение,.........................(трите имена на председателя), наричан/а за краткост „ Синдикат” се сключи настоящия договор за следното:

I.ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1 Предмет на настоящия колективен договор са трудовите отношения, трудовата заетост, социалното обслужване, осигурителните отношения и условията на труд в учебното заведение.
Чл. 2 ал.1. Настоящият ТКД има действие за работниците, служителите и работодателя, страни по договора.
                           ал. 2. Работодателят и синдиката взаимно признават правото си на страна по КТД и приемат да се ръководят в отношенията и действията си от принципа на равнопоставеност.
                   ал. 3. Страните по договора се задължават в хода на социалното партньорство и преговорите да проявяват взаимно уважение, зачитане и съгласуване на интересите на всяка от страните, добронамерено уреждане на проблемите и предотвратяване на спорове и конфликти.
         Чл. 3. Присъединяването към КТД от учители или служители от непедагогическия персонал, които не членуват в синдикат- страна по договора, може да стане при следните условия:
1.    Подава се заявление за присъединяване към КТД до синдиката- страна по договора и до директора на учебното заведение.
2.    Присъединяването се извършва след внасяне на еднократна присъединителна такса до един месец след сключване на КТД и до 14 дни за новоназначени учители, служители и работници. Размерът на присъединителната такса е не по- малък от членския внос за съответната година. Внесената такса има действие за периода, за който е внесена, считано от датата на присъединяване.
3.    Със средствата се формира социален фонд към учебното заведение и се изразходват с решение на комисия, в която влизат: председател на СД и представители на ръководството на заведението, която се утвърждава на общо събрание на колектива.


II. ТРУДОВА ЗАЕТОСТ
Чл.4 Директорът на учебното заведение предоставя на синдиката информация за трудовите отношения, заетостта, възнагражденията, социалните плащания, финансовото състояние в десетдневен срок от поискването й.
Чл.5 Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя индивидуален трудов договор преди постъпването му на работа, както и копие от уведомление по чл.62, ал.3 от КТ, заверено от НАП и да приложи длъжностна характеристика, в която да се определи задълженията му.

Чл.6,ал.1 Страните по договора се ангажират:
1.    Да не завишават нормативите за определяне броя на учениците и обслужващите звена, определени с Наредба на МОН.
2.    Да утвърждават норматива за численост на персонала съгласно установения със съответната Наредба на МОН.
3.    Да не се предприемат несъгласувани действия между страните по договора за промяна на учебния график или за принудителен престой.
ал.2 При необходимост, свързана с изпълнение на акт на изпълнителната или законодателната власт, страните по договора съвместно обсъждат налагащите се промени по ал.1.
ал.3 Страните по договора съвместно разработват показатели, критерии и механизми за оптимизиране структурата на учебното заведение, отчитайки:
-       разпоредбите на действащите нормативни актове;
-       демографския прираст на ученици и отпадащите ученици;
-       план- приема на учебното заведение;
-        потребностите от нови специалности и профили в средното образование.
ал.4 Страните по договора  съгласуват помежду си промените в концепцията за развитие на учебното заведение, финансовото и материално- техническото им осигуряване, включително средствата за квалификация и преквалификация на учителите.
    Чл.7 Работодателят може да разкрива при необходимост нови работни места само след като осигури задължителна норма преподавателска работа на правоспособните учители с безсрочен трудов договор, отговарящи на изискванията на заеманата длъжност.
     Чл.8 ал.1 Работодателят може да закрива/съкращава работни места на педагогически и непедагогически  кадри по време на учебната година, при пълна или частична ликвидация на учебното заведение, при условия и ред, съгласно КТ, ППЗНП,Наредбите на  МОН и КТД.
    ал.2Преди пълна или частична ликвидация на заведението работодателя се задължава да представи на страните по КТД писмена обосновка за причините наложили съкращения на работните места по категории персонал и професии.
ал.3Принципите и критериите, по които се прави съкращението по чл.329 от КТ са:
-       образование;
-       професионална квалификация;
-       спазване на правилника за вътрешния трудов ред и трудова дисциплина в учебното заведение;
-       професионални изяви, допринасящи за повишаване престижа на заведението;
-       трудов стаж по специалността;
ал.4При необходимост да бъдат съкратени от длъжност първо добилите право на пенсия за осигурителен стаж и възраст до 31.12. 20../20..г./чл.328, ал.1, т.10 и чл.329 от КТ/.
ал.5 Прекратяването на трудовите договори по чл.328, ал.1,т.2 и 3 от КТ с членове на страните по настоящия КТД може да стане само след съгласувано писмено становище между страните по КТД.
ал.6 При закриване на част от учебното заведение или съкращаване на щата, работникът или служителят има право на обещетение от работодателя по чл.222, ал.1 от КТ в размер на две брутни възнаграждения при условие, че през това време са останали без работа.
   Чл.9 Страните се договарят да има два месеца срок за предизвестие при прекратяване на трудовите правоотношения по чл.328 от КТ.
   Чл.10ал.1Работодателят осигурява допълнителен платен или неплатенотпуск за поддържане или повишаване на професионалната квалификация, за преквалификация или повишаване на образователната степен на учители/ служители при сключен договор с работодателя.
          ал.2 Работодателят дава съгласие член на синдиката или на работодателска организация- страна по договора, който учи във ВУЗ по специалност, свързана с пряката му дейснот да ползва платен годишен отпуск за обучение без откъсване от работа, съгласно чл.169 и чл.170 от КТ.

III. УСЛОВИЯ НА ТРУД
  Чл.11ал.1Работодателят се задължава да осигури безопасни и здравословни условия на труд на работещите в учебното заведение.
          ал.2Страните по КТД се задължават периодично да извършват проверки за установяване на съществуващите условия на труд и да сигнализират за отклонения и нарушения.
  Чл.12При възможност се осигуряват безплатни профилактични медицински прегледи веднъж годишно за работещите в учебното заведение.
  Чл.13Непедагогическите служители и работници придобиват право на платен годишен отпуск в размер на 33/тридесет и три/ работни дни, съгл.чл.155,ал.1 и 4 и чл.156А от КТ.
  Чл.14За педагогическите кадри платеният годишен отпуск е 59/петдесет и девет/ работни дни, съгл. чл.155,ал.1 и 4 и чл.156А от КТ.
   Чл.15На работника или служителя в учебното заведениесе разрешава платен или неплатен служебен/творчески отпуск за изпълнение на важни обществени/творчески задачи по ред, установен в КТД или в споразумение между страните по трудовото правоотношение/чл.161, ал.1 от КТ/, след представяне на документ.
   Чл.16При освобождаване от работа по чл.157 ал.1, т.1,2 и 3 от КТ, на работника или служителя се изплаща възнаграждение по чл.177 от КТ.
   Чл.17ал.1Работничка или служителка, синдикален член или присъединила се по реда на чл.157 ал.2 от КТ, с едно живо дете до 18/осемнадесет/годишна възраст има право на 1/един/ работен ден платен отпуск; с две живи деца до 18/осемнадесет/ годишна възраст, има право на два работни дни платен отпуск, а с три и повече живи деца до 18/осемнадесет/ годишна възраст- на четири работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск може да се ползва, когато работодателят пожелае включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършат 18 годишна възраст.
          ал.2При условията на ал.1, право на този отпуск има и работник/ служител, който вместо майката се грижи за отглеждането на детето.
          ал.3При ползване на отпуск по чл.157 ал.1,2 и 3 от КТ на работника или служителя се изплаща възнаграждение по чл.177 от КТ.
   Чл.18Работодателят може да разреши ползване на част от платения годишен отпуск за съответната календарна година на работник или служител, който не може да изпълнява своите професионални задължения през учебното време, поради неотложни лични или семейни причини.
    Чл.19Работодателят и синдиката- страни по договора изготвят до ..../дата/ на текущата година график за ползване на платените годишни отпуски на служителите в учебното заведение.

IV. СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
   Чл.20Работодателят и първостепенният разпоредител с бюджетни кредити осигуряват ежемесечно средства за фонд „СБК” в размер на 3% при заплащане на съответните месечни заплати.
    Чл.21Работодателят осигурява до края на м.октомври на текущата календарна година средствата за работно облекло- не по- малко от една минимална работна заплата за работещите в учебното заведение, в рамките на бюджета на съответната година.
    Чл.22 ал.1На педагогическите кадри в учебното заведение, пътуващи само в границите на община...... по време на служебна заетост, се осигуряват 85% от средствата за пътни разходи.
               ал.2При провеждане на мероприятия, включени в плана на учебното заведение, работодателите се задължават да издават заповед за командировка.
               ал.3При командировка командированият получава дневни, пътни и квартирни, съгласно ал.2 и действащата нормативна уредба.
    Чл.23 ал.1През летния период Общината осигурява от две до четири бунгала на почивната си база в гр..... за ползване на работещите в системата на образованието.
                ал.2Организацията на ползването им се извършва от комиси от упълномощени  представители на страните на КТД.

         V. ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
    Чл.24Страните се договарят брутното месечно възнаграждение на работещите в учебното заведение да се изплаща до 10-то число на следващия месец.
     Чл.25Служителите имат право на допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит в размер на 1% от основното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж. Придобитият в друго предприятие трудов стаж да се зачете изцяло за трудов стаж и професионален опит по смисъла на Наредба за структурата и организацията на работната заплата, ако той е придобит по трудово или служебно правоотношение.
     Чл.26 ал.1Положеният извънреден труд, възложен със заповед от работодателя, се заплаща с увеличение на основното трудово възнаграждение, както следва:
-       100% в почивните дни;
-       125% в дните на официални празници.
                ал.2За работещите в системата на образованието 25 май е почивен ден, а 1 ноември е неприсъствен ден.
     Чл.27Работодателят предвижда в рамките на годишния бюджет на учебното заведение, допълнително трудово възнаграждение за работещите, разделено на три плащания или друг принцип, уреден с вътрешни правила или с КТД.
     Чл.28Работодателят поканва синдиката да разработят заедно следните документи:
1.    Вътрешни правила за работна заплата.
2.    Правилник за дейността на училището.
3.    Правила за безопасни условия на труд и обучение.
4.    План за квалификационна дейност.
5.    Етичен кодекс за работа с деца.

VI. СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИОННА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ СТРАНИТЕ ПО КТД.
     Чл.29Страните договарят всички правилници, наредби и заповеде, издавани от местната власт и свързани с промени в общинската система на образованието да се съгласуват преди приемането им и влизането им в сила, ако се отнасят до трудовите правоотношения и засягат жизненото равнище на работещите в учебното заведение.
    Чл.30Работодателят осигурява  възможности за безвъзмездно ползване на необходимите материални условия на синдиката за извършване на тяхната дейност, съгласно чл.46 от КТ.
    Чл.31ал.1За осъществяване на синдикалната и организационната дейност на страните по договора, се ползва отпуск от председателя и секретарите на СД към учебното заведение в размер на 80 часа, съгласно чл.159 от КТ.
             ал.2Служител или работник може да ползва платен служебен отпуск по чл.161 от КТ за мероприятия от важно значение, което удостоверява с документ от съответната организация.
    Чл.32Работодателят може да уволни или да промени едностранно трудовото правоотношение на служител, който е член на синдикалното ръководство в учебното заведение през времето на заемане на длъжността и до 9 месеца след това, само след предварително писмено съгласие на ръководен орган, определен с решение на централното ръководство на съответната страна по настоящия КТД.

         VII. ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ.
    Чл.33Настоящият КТД влиза в сила от...../дата/ и важи две години, като страните си запазват правото да предлагат промени, които се разглеждат в 14- дневен срок от постъпването им.
    Чл.34Служителите, които са в законоустановен отпуск по време на сключването на КТД, се ползват от всички клаузи по този договор.
    Чл.35Страните се договарят за организиране на системен контрол за изпълнението на настоящия договор.
    Чл.36При неизпълнението на КТД исковете се разглеждат от ОСТС и като крайна мярка се използва чл.59 от КТ.
    Чл.37Този договор остава в сила при персонални промени на страните по него.
    Чл.38Председателят на СД в учебното заведение се задължава в 14- дневен срок при поискване и при настъпили промени, да представи на работодателя документ за легитимност, актуални списъци на членовете си и структурата на ръководство.
    Чл.39КТД има действие само за индивидуалните членове на страните по договора.
    Чл.40Страните се задължават да запознаят работниците и служителите в учебното заведение с настоящия КТД и анексите към него.
    Чл.41Настоящият договор се сключи в два еднообразни екземпляра, по един за всяка от страните.


ДОГОВАРЯЩИ СЕ СТРАНИ:

ЗА СД КЪМ НУС                                                .................................................
                                                                             /име на учебното заведение/                                    
ПРЕДСЕДАТЕЛ......................                            ДИРЕКТОР:.........................
                               /имена/                                                             /имена/




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предварителен договор за покупко-продажба на жилищен имот

ДОГОВОР (предварителен, за покупко-продажба на жилищен имот) Днес ..., ..., 2002 год . в гр. София, на основание чл.18 и чл.19...