събота, 22 август 2015 г.

Договор за наем на жилище

ДОГОВОР ЗА НАЕМ



            Днес, ......................................................................в гр. София между:
......................................................................................................................................................, ЕГН........................,л.к.№........................,изд.на.................от........................и....................................., ЕГН........................, л.к.№........................, изд. на.............................................от..........................от една страна , наричани по долу за краткост НАЕМОДАТЕЛИ, а от друга страна:
.................................................................................................................................., ЕГН........................, л.к.№........................, изд. на.................от........................и....................................., ЕГН........................, л.к.№........................, изд. на.............................................от..........................
наричан по долу за краткост НАЕМАТЕЛ ,
се склиючи настоящия договор за следното :


                                           I ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА

I.1 НАЕМОДАТЕЛИТЕ предоставят на НАЕМАТЕЛЯ за временно и вьзмездно ползване следния свои собствен недвижим имот: ..................................................................
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................,срешту което НАЕМАТЕЛЯ се задължава да заплаща наемната цена по реда и условията на настяащия договор.
I.2 Наетия апартамент ще се използва по предназначение от НАЕМАТЕЛЯ за :................
I.3 В деня на подписване на договора, след направен и от двете страни оглед, се подписва приемно предавателен протокол, в който подробно е описано състоянието на имота, предмет на договора и който става неразделна част от този договор.

                                          II СРОК НА ДОГОВОРА
II.1 Настоящия договор се сключва за срок от:........................................................................

                                          III  НАЕМНА ЦЕНА
III.1 НАЕМОДАТЕЛИТЕ предоставят на НАЕМАТЕЛЯ имота, посочен по горе срещу месечен наем от:..............................................................................................................
III.2 Днес:.................при подписване на настоящия договор, НАЕМАТЕЛЯТ предплаща на НАЕМОДАТЕЛИТЕ месечен наем за периода от:...............................................
И депозит в размер на един месечен наем, който ще бъде използван за плащане на повреди , липси и неплатени консумативи, ако има такива през времетраенето на договора, сумата на депозита или част от нея ще се върне на наемателя след изтичане на догожора и след уреждане на всички сметки.
III.3 Наемната цена ще се предплаща за всеки месец на:...................число на предходния месец, или първия работен ден след тази дата на адреса на отдавания имот.
III.4 При просрочване на плащането след тази дата, за всеки ден от забавянето, НАЕМАТЕЛЯТ дължи удвоената цена на дневния наем.
III.5 При закъснение на плащането на наема повече от 10 дни, НАЕМОДАТЕЛИТЕ имат право да развалят договора за наем без даване на допълнителен срок за изпълнение по чл. 87, ал. 1 от ЗЗД и НАЕМАТЕЛЯТ е длъжен да опразни наетия имот в 10 дневен срок, като до фактическото опразване на имота, той дължи на НАЕМОДАТЕЛИТЕ наемната цена в двоен размер,  договора за наем се счита за прекратен по вина на НАЕМАТЕЛЯ, поради което същия дължи обезщетение в размер на два месечни наема.                                                                                                                                                                                        

                                 IV  ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМОДАТЕЛИТЕ

IV.1 НАЕМОДАТЕЛИТЕ са длъжни да предоставят имота, предмет на настоящия договор във вид и състояние според първоначалния оглед направен от НАЕМАТЕЛЯ..
IV.2 НАЕМОДАТЕЛИТЕ имат право да получават наемната цена в уговорените срокове.
IV.3 Всички трайни подобрения върху имота, предмет на договора, извършени от НАЕМАТЕЛЯ  за периода на ползването остават безвъзмездно за НАЕМОДАТЕЛИТЕ след изтичане срока на договора.
IV.4 През последните два месеца от срока на договора, в сагласувано между страните време, НАЕМОДАТЕЛИТЕ имат право на достъп до имота за оглед с клиенти.

                                  V ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМАТЕЛЯ

V.1 НАЕМАТЕЛЯ е длъжен да изплаща наемната цена в уговорения размер  по указания в договора ред.
V.2  НАЕМАТЕЛЯ няма право да ипотекира или залага имота , предмет на договора.
V.3 НАЕМАТЕЛЯ е длъжен да ползва имота с грижата на добър стопанин, както да спазва чистота, ред и добрите нрави в сградата.
V.4 Той е длъжен да заплаща всички разходи свързани с обикновенното ползване на имота ......................................................................................................................................
За което предоставя на НАЕМОДАТЕЛИТЕ документи за платените разходи всеки месец на ........ число.
V.5 НАЕМАТЕЛЯ заплаща всички разходи за обикновенните текущи ремонти, поправки и повреди, коита са следствие от обикновенното ползване на имота.
V.6 НАЕМАТЕЛЯ няма право на преустройство, свързано със събаряне на стени.
V.7 НАЕМАТЕЛЯ е длъжен да предупреждава НАЕМОДАТЕЛИТЕ своевременно за всички посегателства върху наетия имот от страна на трети лица.
V.8 НАЕМАТЕЛЯ няма право да прихваща срещу наемната цена разходите,които е направил за подобрение на имота по време на ползването.
V.9 НАЕМАТЕЛЯ няма право да преотдава вещта.
V.10 НАЕМАТЕЛЯ е длъжен да застрахова дейността си в наетия имот срещу пожар вандализъм и др. за целия наемен период за своя сметка.

                                                VI ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

VI.1 При прекратяване на договора, независимо от причината НАЕМАТЕЛЯ дължи обезщетение за вредите нанесени по време на ползването на имота от него, от негови служители и посетители по цени на деня към датата на прекратяване, освен случаите когато вредите са причинени от природни бедствия, скрити дефекти в сградата или от другите обитатели на сградата.
VI.2 Ако някоя от двете страни прекрати договора едностранно, без съгласието на другата, неизправната страна дължи на изправната обезщетение в размер на два месечни наема.

                                               VII ПРЕКРАТЯВАНЕ
VII.1 Настоящия договор може да бъде прекратен при:
 а) изтичане на срока на договора.
 б) по взаимно съгласие на страните, изразено в писмена форма.
 в) с двумесечно предизвестие от всиака една от страните.
VII.2 При прекратяване на договора, НАЕМАТЕЛЯТ е длъжен да предаде имота в състоянието в която е била нает , съобразно подписания в началото на договора приемо предавателен протокол.
VII.3 След изтичане срока на ползване на имота , може да бъде сключен нов договор при ново договаряне между страните, като предложението за това НАЕМАТЕЛЯ трябва да направи в писмена форма  най късно три месеца преди изтичане на този договор.

                                              VIII ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
VIII.1 Настоящия договор може да бъде изменян или допълван по взаимно съгласие на двета страни в писмена форма.
VIII.2 Неуредените въпроси в настоящия договорсе уреждат съгласно действащото българско законодателство.
VIII.3 Настоящия договор се състави и подписа в два еднообразни екземпляра.








НАЕМОДАТЕЛИ:                                                                       НАЕМАТЕЛ:

1.............................                                                                       1.............................





2.............................                                                                        2.............................

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предварителен договор за покупко-продажба на жилищен имот

ДОГОВОР (предварителен, за покупко-продажба на жилищен имот) Днес ..., ..., 2002 год . в гр. София, на основание чл.18 и чл.19...