събота, 22 август 2015 г.

Трудов договор

            ТРУДОВ ДОГОВОР № ...

Днес …………………………….. в гр........................., между:
1. “РАБОТОДАТЕЛ” ООД, регистрирано по ф.д. No ............../................... г., ЕИК: ..........................., със седалище и адрес на управление: гр. ......................................., район “.......................................”, ул. “.......................................” ......................................., представлявано от ......................................., в качеството му на ....................................................................................................................., наричано по-долу за краткост РАБОТОДАТЕЛ, от една страна, и
2. …………….…………………………….., ЕГН ………………………, л.к.№ …………………………., изд. на …………………… г. от МВР гр............................., с постоянен адрес: ул. ………………………………………………., със средно образование, от друга страна, наричан по-долу СЛУЖИТЕЛ,
НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.67, АЛ.1, Т.1 ВЪВ ВР. С ЧЛ. 70 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

се сключи настоящият трудов договор за следното:
I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА. СКЛЮЧВАНЕ И ПОСТЪПВАНЕ НА РАБОТА
Чл.1. С настоящия трудов договор се уреждат трудовите отношения между СЛУЖИТЕЛЯ и РАБОТОДАТЕЛЯ, както и други отношения, непосредствено свързани с тях.

Чл.2. (1) При сключването на трудовия договор РАБОТОДАТЕЛЯТ запознава СЛУЖИТЕЛЯ с трудовите задължения, които произтичат от заеманата длъжност и му връчва екземпляр от длъжностна характеристиката за заеманата длъжност.
(2) РАБОТОДАТЕЛЯТ е длъжен да предостави на СЛУЖИТЕЛЯ преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3 от Кодекса на труда, заверено от териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(3) СЛУЖИТЕЛЯТ е длъжен да постъпи на работа в двуседмичен срок от получаването на документите по ал. 2. Ако не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.
(4) Началото на изпълнението на задълженията по трудови договор започва с постъпването на СЛУЖИТЕЛЯ на работа, което се удостоверява писмено.
II. ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
        
Чл.3. Мястото на работата, където СЛУЖИТЕЛЯТ следва да изпълнява задълженията по настоящия трудов договор е в град ................

Чл.4. СЛУЖИТЕЛЯТ по настоящия трудов договор ще изпълнява в предприятието на РАБОТОДАТЕЛЯ длъжността …………………….. с код ……………………… съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите и код ......... съгласно Класификатора на икономическите дейности.

Чл.5. (1) Основното месечно трудовото възнаграждение на СЛУЖИТЕЛЯ е в размер на ………………………… (словом: ……………………………..) лева. 
(2) Размерът на всички други възнаграждения с непостоянен характер изплащани от РАБОТОДАТЕЛЯ на СЛУЖИТЕЛЯ представляват вътрешно-фирмена тайна.

Чл. 6. (1) Настоящият трудов договор е със срок за изпитване 3 (три) месеца, считано от датата на постъпване на СЛУЖИТЕЛЯ на работа, уговорен в полза на РАБОТОДАТЕЛЯ.
(2) РАБОТОДАТЕЛЯТ може да прекрати договора без предизвестие по всяко време в рамките на срока за изпитване. Договорът се счита прекратен от датата на достигане на волеизявлението до СЛУЖИТЕЛЯ. В такъв случай СЛУЖИТЕЛЯТ има право на трудово възнаграждение пропорционално на уговореното месечното трудово възнаграждение  за отработеното време.
(3) През време на срока за изпитване страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
(4) След изтичането на срока на изпитване по ал. 1, ако договорът не е прекратен по предвидения в ал. 2 ред, настоящият трудов договор се смята за окончателно сключен като договор за неопределено време.


III. ОСНОВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ ПО ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
        
Чл.7. По трудовото правоотношение СЛУЖИТЕЛЯТ е длъжен да изпълнява работата, възложена му от РАБОТОДАТЕЛЯ, и да спазва установената трудова дисциплина, а РАБОТОДАТЕЛЯТ – да осигури на СЛУЖИТЕЛЯ условия за изпълнение на работата и да му плаща възнаграждение за извършената работа.

Чл.8. (1) Страните определят  продължителността на седмичното работно време на 40 часа.
(2) Продължителност на работното време през деня е 8 часа и започва в 9 часа.

Чл.9. Работното време на СЛУЖИТЕЛЯ се прекъсва с една или няколко почивки с общо времетраене от 1 час. В рамките на посочената почивка РАБОТОДАТЕЛЯТ осигурява на СЛУЖИТЕЛЯ почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути.

Чл.10. (1) СЛУЖИТЕЛЯТ има право да ползува редовен платен годишен отпуск, който се ползува и заплаща съгласно трудовото законодателство.
(2) Размерът на основния редовен платен годишен отпуск е 20 /двадесет/ работни дни.

Чл.11. РАБОТОДАТЕЛЯТ по искане на СЛУЖИТЕЛЯ може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
Чл.12. При болест и временна нетрудоспособност на СЛУЖИТЕЛЯ се изплаща обезщетение съгласно разпоредбите на трудовото и осигурителното законодателство.

Чл.13. (1) Трудовото възнаграждение по чл. 5 (1) се изплаща окончателно до 15 число на месеца, следващ месеца, за който възнаграждението се дължи.
(2) Трудовото възнаграждение се изплаща на СЛУЖИТЕЛЯ по банков път, ведомост или срещу разписка или по писмено искане на СЛУЖИТЕЛЯ - на негови близки.

Чл.14. (1) Авторските права върху всички изготвени компютърни програми и елементите от тях, както и върху други обекти на авторско право, създадени при или по повод изпълнение на трудовите задължения на СЛУЖИТЕЛЯ, възникват и принадлежат на РАБОТОДАТЕЛЯ от момента на създаването им.
(2) СЛУЖИТЕЛЯТ няма право да нарушава авторски права, права на търговска марка или други права на интелектуална собственост на РАБОТОДАТЕЛЯ, защитени съгласно действащото българско законодателство.

Чл.15. (1) Както по време на работата си за РАБОТОДАТЕЛЯ, така и в срок от 5 години след прекратяване на договорните правоотношения с него, СЛУЖИТЕЛЯТ се задължава, без предварително писмено разрешение на РАБОТОДАТЕЛЯ, да не правя достояние на трети лица и да не използувам извън работата си за РАБОТОДАТЕЛЯ поверителна информация по смисъла ал.2.
(2) Поверителна информация по смисъла на този договор представлява всяка една информация и всички материали, касаещи дейността на РАБОТОДАТЕЛЯ в стопанско, техническо или друго отношение, които не са достъпни на широката общественост. Тя включва, без да се ограничава единствено до, следната информация: информация и материали, създавани, събирани или използувани от персонала на  РАБОТОДАТЕЛЯ (вкл. от СЛУЖИТЕЛЯ);  информация предоставена на РАБОТОДАТЕЛЯ от неговите клиенти или потенциални клиенти във връзка с преддоговорни или договорни отношения с тях; както и информация, предоставена от трети лица, с които РАБОТОДАТЕЛЯ има или би могло да има делови отношения. Поверителната информация може да е отнесена към миналото, настоящето или бъдещето и по-конкретно може да се отнася, без да се ограничава единствено до, бизнес планове и стратегии, финансови данни, технологии, продукти, сключени договори, списък на клиентите, данни за персонала и други бази данни. Поверителната информация може да се съдържа на книжни носители, компютърни дискове, дискове, дискети и всякакви други носители на информация, без да е необходимо те да са веществени по своята форма.
(3) СЛУЖИТЕЛЯТ има задълженията на оператор на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни и извършва работата по поддържане на регистъра/регистрите за лични данни на РАБОТОДАТЕЛЯ и обработва личните данни в съответствия със законовите изисквания и инструкцията на РАБОТОДАТЕЛЯ по чл. 24, ал. 5 от ЗЗЛД. При постъпване на работа СЛУЖИТЕЛЯТ писмено удостоверява, че е запознат с инструкцията и че се задължава да я спазва.
(4) СЛУЖИТЕЛЯТ няма право да копира, записва, обработва или изнася на какъвто и да е носител поверителна информация по ал. 2 или информация от регистъра/регистрите за лични данни по смисъла на ал. 3 без предварителното възлагане и съгласие на РАБОТОДАТЕЛЯ. В случай на прекратяване на трудовото правоотношение на някое от посочените по-долу основания, СЛУЖИТЕЛЯТ е длъжен да върне всички носители на информация, които притежава, за което се подписва нарочен протокол.

Чл.16. (1) СЛУЖИТЕЛЯТ се задължава, както по време на работата си за РАБОТОДАТЕЛЯ, така и в срок от 3 (три) години след прекратяване на договорните правоотношения с него, без предварително писмено разрешение на РАБОТОДАТЕЛЯ, да не извършва дейност, влизаща в премета на настоящия договор, за своя сметка, за клиенти на РАБОТОДАТЕЛЯ или под формата на трудов, граждански договор, представителство, като съдружник в конкурентно дружество, управител или член на управителен или контролен орган на конкурент, предоставяне на консултации на конкурентна компания, извършваща дейност, сходна с осъществяваната от РАБОТОДАТЕЛЯ, и/или в компания обслужваща конкурентна на РАБОТОДАТЕЛЯ компания.
(2) За дейност, сходна с осъществяваната от РАБОТОДАТЕЛЯ следва да се счита дейност в областта на изработването и разпространението на правно-информационни продукти, вкл. правно-информационни системи, юридически сайтове и др. под.


IV. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
Чл.17. Трудовият договор, след изтичане срока на изпитване, може да бъде прекратен по взаимно съгласие на страните, изразено писмено, без която и да е от страните да дължи предизвестие. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието.

Чл.18. (1) СЛУЖИТЕЛЯТ може да  прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие  до РАБОТОДАТЕЛЯ.
(2) Срокът на предизвестието при прекратяване на трудовия договор е 30 (тридесет) работни дни.
(3) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако СЛУЖИТЕЛЯТ съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на РАБОТОДАТЕЛЯ.
(4) Трудовият договор се прекратява с изтичане на срока на предизвестието.

Чл.19. РАБОТОДАТЕЛЯТ може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено 3-месечно предизвестие до СЛУЖИТЕЛЯ в случаите по чл. 328 от Кодекса на труда.
        

V. ДРУГИ РАЗПОРЕДБИ
Чл.20. Условията за повишаване на квалификацията или преквалификацията на СЛУЖИТЕЛЯ през времето на действие на настоящия договор се уреждат с отделен договор.

Чл.21. За неспазване задълженията си по чл. 15 и чл. 16 на настоящия договор СЛУЖИТЕЛЯТ дължи неустойка в размер на дванадесет основни месечни възнаграждения, като това не ограничава РАБОТОДАТЕЛЯ да търси обезщетение и извън уговорената неустойка.

Чл.22. Всички спорове между страните се решават в дух на добра воля и разбирателство, а ако това се окаже невъзможно - по реда на КТ и ГПК.

Чл.23. За неуредените в този договор въпроси се прилагат разпоредбите на действащото трудово законодателство.

         Настоящият договор се състави и подписа в два еднообразни екземпляра - по един за всяка от страните.


         РАБОТОДАТЕЛ:                                          СЛУЖИТЕЛ:
                  (печат) 
………..………………………….                         ………......………….. …………….


        
СЛУЖИТЕЛЯТ постъпи на работа на .........................200.. г.



         РАБОТОДАТЕЛ:                                          СЛУЖИТЕЛ:
                  (печат)                                                                                                                                                                     

……………………………………..                         ……………………………………….

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предварителен договор за покупко-продажба на жилищен имот

ДОГОВОР (предварителен, за покупко-продажба на жилищен имот) Днес ..., ..., 2002 год . в гр. София, на основание чл.18 и чл.19...