събота, 22 август 2015 г.

Договор за събиране на вземания

ДОГОВОР

ЗА СЪБИРАНЕ НА ВЗЕМАНИЯ

Днес, .............2012 г., в гр. ............. се сключи и подписа настоящият договор между:
............................... ” АД, ЕИК.................... , регистрирано по описа на КОС със седалище и адрес на управление гр....................ул. ”.....................” № ..., представлявано и управлявано от ...........................................-Управител
наричано накратко ДОВЕРИТЕЛ
и
„ .............................”  ЕИК ...........регистрирано по описа на Търговски регистър гр. ..............., със седалище и адрес на управление гр...............пк, бул. „.......................” ..., бл. ..., офис ...., представлявано от управителя .............................,
наричано накратко ДОВЕРЕНИК

I. ПРЕДМЕТ, ВЪЗЛАГАНЕ И ЦЕНИ НА ДОГОВОРА

Чл. 1. ДОВЕРИТЕЛЯТ възлага, а ДОВЕРЕНИКЪТ приема да извърши от името и за сметка на ДОВЕРИТЕЛЯ следното:

·      Да предприеме действия по извънсъдебно събиране на просрочени вземания, тяхното обезпечаване или прихващане с други насрещни задължения;
·      Да води преговори и предлага за одобрение договори, анекси, погасителни планове, преструктурирания, реструктурирания, протоколи, удостоверяващи прихващания, начини за обезпечаване на вземанията и др. с негови длъжници;
·      Да предприеме действия по съдебно събиране на просрочени вземания, включително защита интересите му пред компетентния съд.
Чл. 2.(1) ДОВЕРИТЕЛЯТ възлага на ДОВЕРЕНИКА чрез Поръчка по образец Приложение №1 – неразделна част от настоящият договор, събирането, прихващането или обезпечаването на всяко конкретно вземане.
 (2) ДОВЕРИТЕЛЯТ може да възлага неограничен брой поръчки с неограничен брой длъжници на ДОВЕРЕНИКА в рамките на настоящия договор.
(3)  Поръчката става неразделна част от договора и обвързва страните след подписването й.
Чл. 3. (1) Съобразно Поръчката, ДОВЕРИТЕЛЯТ заплаща на ДОВЕРЕНИКА:
·      еднократна такса за всеки длъжник, която е описана в Поръчката и не се възстановява и приспада от настоящи и бъдещи вземания или плащания и е платима при подаване на поръчката.
·      Възнаграждение, описано в Поръчката и представляващо процент от  постъпилите средства, сумата на погасени насрещни задължения или  пазарната стойност на обезпеченията, дадени от длъжниците по Поръчката.
(2) При постъпване на суми, погасяване на взаимни насрещни задължения или осигуряване на обезпечения на вземания в рамките на 18 (осемнадесет) месеца след оттегляне на поръчката, разваляне и/или прекратяване на договора, ДОВЕРИТЕЛЯТ дължи възнаграждение на ДОВЕРЕНИКА.   
II. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДОВЕРИТЕЛЯ
Чл. 4. ДОВЕРИТЕЛЯТ се задължава:
а). да предоставя по поръчката необходимите сведения, данни, документи и др. за длъжниците си;
б). при необходимост и след предварително съгласуване да преведе стойността на разходите по извършване на поръчката, свързани с обезпечаване на вземането му, държавни и/или съдебни такси и разноски, както и всички други подобни плащания към местната, централната и съдебната власт;
в). да предоставя информация на ДОВЕРЕНИКА за постъпилите парични средства или обезпечения от длъжниците по поръчката/поръчките, както и за погасени насрещни задължения;
г). да заплаща на ДОВЕРЕНИКА полагащото му се възнаграждение до 10-то число на месеца, следващ месеца на плащането, извършеното насрещно прихващане или предоставянето на обезпечения от длъжниците по поръчката/поръчките.
Чл. 5. ДОВЕРИТЕЛЯТ има следните права:
а). да получава информация за изпълнението по поръчката;
б). да получава всички документи по прихващането и/или обезпечението, средства, ценности или активи, които е получил ДОВЕРЕНИКЪТ при изпълнението на поръчката.
в). да одобрява, изменя или отхвърля предложенията на ДОВЕРЕНИКА, касаещи прихващания с насрещни задължения, обезпечения, договори, анекси, погасителни планове, преструктурирания, реструктурирания и др. с длъжниците по поръчката/поръчките.

III. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДОВЕРЕНИКА

Чл. 6. ДОВЕРЕНИКЪТ има следните задължения при изпълнение на поръчката/поръчките:
а). да изпълни поръчката с грижата на добрия стопанин, като предпочете интересите на ДОВЕРИТЕЛЯ пред своите; 
б). да запазва доброто име на ДОВЕРИТЕЛЯ;
в). да уведомява ДОВЕРИТЕЛЯ за резултатите от изпълнението на поръчката/поръчките;
г). да предаде на ДОВЕРИТЕЛЯ всичко, което е получил по събирането на вземанията му;
д). да пази имуществото, което получава от длъжниците на ДОВЕРИТЕЛЯ или от трети лица във връзка с изпълнението на поръчката/поръчките;
е). да води преговори с длъжниците и предлага на ДОВЕРИТЕЛЯ за одобряване, изменяне или отхвърляне на договори, анекси, погасителни планове, преструктурирания, реструктурирания, прихващания и др.
ж). да спазва поетите задължения по Споразумение за конфенденциалност – Приложение № 2 – неразделна част от настоящия договор.
з). да претендира и защитава правата на ДОВЕРИТЕЛЯ пред компетентните съдебни инстанции /компетентен съд/ при и по повод изпълнението на Поръчката, след заплащане от ДОВЕРЕНИКА на полагащите се държавни такси.
и). да претендира и защитава правата на ДОВЕРИТЕЛЯ пред компетентните разследващи органи при и по повод изпълнението на Поръчката.
Чл. 7. ДОВЕРЕНИКЪТ има следните права при изпълнение на поръчката/поръчките:
а). след предварително съгласуване с ДОВЕРИТЕЛЯ да подписва, приема и предава документи от свое име или от името на ДОВЕРИТЕЛЯ, касаещи изпълнението на  поръчката/поръчките;
б). при изпълнение на поръчката/поръчките да получи договореното възнаграждение;
в). да извършва и всички други необходими действия, включително и представителство пред компетентния съд във връзка с изпълнението на настоящия договор, като пази доброто име на ДОВЕРИТЕЛЯ.
IV. ПРЕКРАТЯВАНЕ И РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОРА
Чл. 8. Настоящият договор се прекратява в 7 (седем) дневен срок от писменото предизвестие при:
а). взаимно съгласие;
б). оттегляне на поръчката/поръчките от ДОВЕРИТЕЛЯ – но не по-рано от 18 (осемнадесет) месеца след подписване на договора;
в). в 6 (шест) поредни тримесечия не са получавани средства или обезпечения от длъжник/длъжници;
г). прекратяване на някоя от страните, като юридическо лице.
 Чл. 9.  ДОВЕРИТЕЛЯТ има право да развали настоящия договор в 7 (седем) дневен срок от писменото предизвестие, ако ДОВЕРЕНИКЪТ не изпълни съществена част от договора по уговорения начин.
Чл. 10.  ДОВЕРЕНИКЪТ има право да развали настоящия договор в 7 (седем) дневен срок от писменото предизвестие ако:
а). ДОВЕРИТЕЛЯТ е представил непълна, неточна и/или невярна информация и изпълнението на поръчката е станало невъзможно;
б). ДОВЕРИТЕЛЯТ не заплати необходимите държавни и/или съдебни такси или други изискуеми плащания или възникнали плащания по настоящия договор;
в). ДОВЕРЕНИКЪТ не открие имущество и/или законов подход за удовлетворяване вземанията на ДОВЕРИТЕЛЯ;
V. НЕУСТОЙКИ
Чл. 11. Ако ДОВЕРИТЕЛЯТ не заплати договореното възнаграждение, по уговорения начин и срокове, дължи неустойка в размер на 1% (един процент) от дължимата сума за всеки просрочен ден.
Чл. 12. (1) Когато някоя от страните оттегли поръчката без да уведоми другата, неизправната страна дължи обезщетение в размер на 2% (два процента) от общата възложена сума за събиране, съобразно поръчката/поръчките, ако не е извършено плащане, обезпечение с имущество от страна на длъжника и/или взаимно прихващане между доверител и длъжник.
(2) Ако е настъпило обстоятелството по ал.1, но е налице плащане или обезпечение с имущество и/или е извършено взаимно прихващане между доверител и длъжник, неизправната страна дължи двойния размер на полученото.

VI. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 13. Съобразно уговорените срокове, при плащания, прихващане между доверител и длъжник/длъжници или обезпечения с имужество от длъжниците по поръчката/поръчките, ДОВЕРИТЕЛЯТ се съгласява и приема, че това е вследствие на усилията на ДОВЕРЕНИКА, за което ДОВЕРЕНИКЪТ следва да получи уговореното възнаграждение по чл.3, ал.1, т.2.

Чл. 14. За всички въпроси, неуредени в настоящия договор, се прилагат разпоредбите на действащото законодателство.

Чл. 15. Страните ще решават възникналите относно изпълнението на настоящия договор спорове по взаимно съгласие, а когато това се окаже невъзможно – по реда на Гражданско-процесуалния кодекс.
Настоящият договор се подписа в два еднообразни екземпляра – по един за всяка от страните.



ДОВЕРИТЕЛ:.............................                              ДОВЕРЕНИК:............................

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предварителен договор за покупко-продажба на жилищен имот

ДОГОВОР (предварителен, за покупко-продажба на жилищен имот) Днес ..., ..., 2002 год . в гр. София, на основание чл.18 и чл.19...